De N8vdN8 2016 in het Zeeuws Museum en op het Abdijplein

24 oktober 2016
Een locatie die je a.s. zaterdag zeker niet mag overslaan is het Zeeuws Museum en de omgeving van het Abdijplein. Een heerlijk, uitgebreid programma daar!
 
Op zaterdagavond 29 oktober opent het Zeeuws Museum van 19.00 tot 23.00 uur de deuren, met een programma voor dromers of nachtbrakers. Tijdens de Nacht van de Nacht maken kinderen een vuurvliegje of nachtvlinder. In de geschiedeniszalen gaan de lichten uit. Droom even weg en luisteren naar de verhalen op de banken in de donkere tapijtenzaal en beleef zo het Zeeuws Museum op een wel heel bijzondere manier!
 
PROGRAMMA ABDIJPLEIN:
 
Magisch Museumlab: Vuurvliegjes en nachtvlinder
Waar: Tent Abdijplein | Tijd: 19.00 tot 22.00 uur | Kosten: 1 euro
Maak tijdens de Nacht zelf een mooi vuurvliegje of een nachtvlinder, die ook écht licht kunnen geven. Hulp staat voor je klaar in de tent op het Abdijplein. Aanmelden is niet nodig.
 
Glow in the dark schminken (doorlopend)
Waar: Tent Abdijplein | Tijd: 19.00 tot 23.00 uur
Op veler verzoek kun je ook dit jaar schminken met glow in the dark make-up voor je de donkere stad induikt. Tussen 19.00 en 23.00 uur kun je je in de tent op het Abdijplein schminken. Ook het black-light kanon staat weer voor je klaar voor de broodnodige selfies! Tussen 19.00 en 23.00 uur kun je je in de tent op het Abdijplein schminken.
 
The Unveiling (doorlopend)
Waar: Abdijplein | Tijd: 19.00-23.00 uur
In de zeventiende eeuw maakte gietersfamilie Burgerhuys, gevestigd in de Abdij, twee bronzen scheepskanonnen. Ze maken sinds kort deel uit van de collectie van het Zeeuws Museum en zijn de afgelopen jaren zorgvuldig gerestaureerd. Kunstenaar Sjuul Joosen vervaardigde een kunstwerk voor het Abdijplein bij de imposante kanonnen in opdracht van het Zeeuws Museum. Filmmaker Thijs van Gasteren volgde Sjuul Joosen tijdens dit proces. De film gaat in premiere tijdens de N8vdN8.
 
Licht uit, spot aan tijdens de N8vdN8
Waar: Leeuwenkooi op het Abdijplein | Tijd: van 19.30 tot 22.30 uur
Dit jaar kom je op het Abdijplein ook een activiteit van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland tegen. Zeker nu de donkere tijden van het jaar weer aanbreken, is het namelijk belangrijk dat je wel gezien wordt in het verkeer en dus je ‘spot’ aanzet op de fiets. “Dit is niet alleen van groot belang voor de eigen veiligheid in het verkeer, maar ook dat van anderen.”, aldus Harry van der Maas, Gedeputeerde Verkeersveiligheid. Stap tijdens deze avond op onze ludieke fietsen en laat door te trappen je fietswielen met beelden spreken!
 
PROGRAMMA BINNEN:
 
Nachtelijke verhalen in de duistere tapijtenzaal (doorlopend)
Waar: Tapijtenzaal | Tijd: 19.30-22.00 uur
In de geschiedeniszalen van het Zeeuws Museum gaan ook de lichten uit. Ze zijn deze avond exclusief toegankelijk om te luisteren naar verhalen. De vos Reynaerde treedt op in het Zeeuws Museum. Ieder heel en half uur is er een vertelling over de streken van deze Middeleeuwse vos. Ook zijn tegenspelers – de wolf, de beer, de das, de leeuw en leeuwin, het konijn en de kater – zijn deze nacht aan het dolen in het museum. Iedereen kan naar ze op zoek. Het Zeeuws Museum heeft ter gelegenheid hiervan de officiële kostuums van de “Reynaert ommeganck” uit Hulst in bruikleen. Het verhaal over de Vos speelt zich af in de middeleeuwen: de tijd van de insignes uit Sign of the times. Kom luisteren, zoek naar alle dieren uit het verhaal en beleef zo het Zeeuws Museum op een wel heel bijzondere manier!
 
Verhaal op zaal Sign of The Times (doorlopend)
Waar: Tentoonstelling Sign of The Times | 19.00-22.00 uur
Heb je wel eens van draagtekens of insignes gehoord? Het zijn eeuwenoude loodtinnen broches met de meest uiteenlopende afbeeldingen – van religieus tot uiterst obsceen. Met name de penissen en vagina’s met vleugels, baarden en benen spreken tot de verbeelding. De pervers ogende insignes in het Zeeuws Museum uit de Middeleeuwen suggereren dat een ‘dirty mind’ niet ongewoon was in die tijd. De verhalenvertellers van museum geven een aantal voorbeelden die er wellicht op wijzen dat schunnige plaatjes inderdaad garant staan voor ‘a joy forever’.
 
Emoji Challenge (doorlopend)
Waar: Tentoonstelling Sign of The Times | Tijd: 19.00-23.00 uur
Doe mee met onze Emoji Challenge! Deel je foto in de sociale media! #SOTTZM
 
http://www.zeeuwsmuseum.nl/museum/programma/activiteiten/nacht-van-de-nacht-2016