N8vdN8 2016: droom jezelf naar Middelburg in vroeger tijden

21 oktober 2016
Droom jezelf naar Middelburg in vroeger tijden met de nachtlamp van het Zeeuws Archief, in de etalage van Henk Sies aan de Pottenmarkt!
Wegdromen naar het Middelburg van weleer… Hoe zou het geweest zijn, toen? Zou Middelburg er drie eeuwen geleden net zo donker hebben uitgezien als op 29 oktober 2016 tijdens de N8vdN8?
Alleen de maan weet daarop het antwoord. Die schijnt al héél lang en heeft alles gezien. Wil je weten wat de maan zag? Kom dan in de N8vdN8 naar de etalage van Henk Sies aan de Pottenmarkt. Daar kun je bij een betoverende nachtlamp wegdromen naar het verleden van Middelburg.
Het Zeeuws Archief doet in de nacht van 29 oktober het licht aan… Oei, oei, en dat terwijl Middelburg het licht juist uitdoet die nacht! Maar als het aardedonker is, met alleen het schijnsel van de maan, is een nachtlamp best fijn. Met net voldoende licht om veilig bij weg te dromen in de donkere nacht.
En dat is precies de bedoeling. Wegdromen bij een betoverende historische nachtlamp. Als je even geconcentreerd naar de ronddraaiende nachtlamp kijkt, reis je terug in de tijd, naar Middelburg eind 17de eeuw.
Wat zag de maan drie eeuwen geleden?
Het is donker…, alleen de maan geeft een zwak schijnsel. De bewoners van de oude stad hebben kaarsen aangestoken. Zacht schijnt het licht door de ramen naar buiten. Wat zou er zich afspelen achter die ramen bij het schijnsel van de kaars? Wordt er gewerkt, gelezen, gespeeld? Is er blijdschap om de geboorte van een kind, is verdriet om een verloren geliefde? Is er winst gemaakt die dag of heerst er armoede? Worden er grootse plannen gemaakt voor de komende dag of staat er die nacht iets bijzonders te gebeuren? De maan heeft het allemaal gezien.
Reis je mee?
Wil jij ook zien wat de maan zag? Ga in de N8vdN8 naar de etalage van Henk Sies aan de Pottenmarkt. Daar staat de historische nachtlamp van het Zeeuws Archief. Laat je betoveren door het zachte licht en vang een glimp op van het leven in het Middelburg in tijden van weleer.
Voor de historische droomreislamp is gekozen voor een vergroting van een ingekleurde opticaprent met als afbeelding een gezicht op de stad Middelburg in de tweede helft van de 17de eeuw.
Deze prent is afkomstig uit de collectie Zelandia Illustrata van het KZGW en bevindt zich in het Zeeuws Archief. Afbeeldingen: historische nachtlamp en detail: Zeeuws Archief, Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, Zelandia Illustrata dl II nr 215.
Met dank aan: KZGW – Zelandia Illustrata, Art In Print – Ivo Wennekes en Mark van der Graaff, Henk Sies Mode, Binding – Sylvia Rietbergen, Zeeuws Archief Middelburg.
Deelnemer N8vdN8 2016:
Zeeuws Archief
Hofplein 16, Middelburg
Historische nachtlamp.